Docsity
Docsity

Prepara tus exámenes
Prepara tus exámenes

Prepara tus exámenes y mejora tus resultados gracias a la gran cantidad de recursos disponibles en Docsity


Consigue puntos base para descargar
Consigue puntos base para descargar

Gana puntos ayudando a otros estudiantes o consíguelos activando un Plan Premium


Orientación Universidad
Orientación Universidad

FACTORS I AGENTS ECONÒMICS - economía, Resúmenes de Economía

FACTORS I AGENTS ECONÒMICS - economía, resumen del tema

Tipo: Resúmenes

2019/2020

Subido el 18/11/2020

iker-garcia-amaro
iker-garcia-amaro 🇪🇸

4.8

(4)

11 documentos

1 / 5

Toggle sidebar

Documentos relacionados


Vista previa parcial del texto

¡Descarga FACTORS I AGENTS ECONÒMICS - economía y más Resúmenes en PDF de Economía solo en Docsity! ECONOMIA Unitat 2: FACTORS I AGENTS ECONÒMICS FACTORS PRODUCTIUS Els factors productius són un conjunt de recursos utilitzats en la producció de béns i serveis. El propietaris d’aquets factors els posen a disposició de l’activitat econòmica perquè siguin transformats en béns i serveis, a canvi reben una retribució (pagament). Hi ha 3 tipus de factors: . • Terra: recursos naturals (extrets de la natura), es considera que la seva disponibilitat és limitada. La remuneració del factor terra s’anomena renda de la terra, es pot considerar un lloguer. Hi ha 2 tipus de recursos: - Renovables -> Si el seu ritme de regeneració és superior al de consum. - No renovables -> Si s’esgoten o el seu ritme de regeneració es inferior al de consum. . • Treball: activitat humana dedicada a la producció de bén i serveis a canvi d’una remuneració (salari monetari o en espècies). La capacitat productiva del capital humà depèn de la dimensió, característiques de la població i el seu nivell de formació. 
 Hi ha 2 classificacions: - Segons qualitats humanes implicades -> Treball físic i intel·lectual. - Segons coneixements requerits -> Treball qualificat i no qualificat. . • Capital: és un conjunt de béns que s’utilitzane per produir altres béns.
 L’inversió de l’empresa (unitats econòmiques requereixen capital per produir): - Capital fix -> Elements que produeixen i duren més d’una activitat econòmica (ex: mobiliari). Es desprecien per l’obsolencènica = amortització de l’immobilitat. - Capital corrent -> Matèries primeres, materials que es consumeixen a mesura que es va produint. Les empreses poden financiar el seu capital per mitjà de recursos propis o aliens, i . retribueixen als propietaris a través de beneficis o interessos. ASSIGNACIÓ DE RECURSOS . L’economia estudia l’assiganció de resursos escassos i hi ha dos condicionants: • Escassetat: recursos escassos i necessitats il·limitades. • Necessitat de triar: cost d’oportunitat (l’ús de recursos productius suposa renunciar a usos alternatius) és el valor de la millor opció a la qual es renuncia per produir un bé. AGENTS ECONÒMICS . Un agent econòmic és tot individu que pot prendre decisions econòmiques (decisions d’assiganció de recursos escassos) • Famílies: són les propietàries dels factors de producció, reben les remuneracions quan es dediquen a la producció de béns i serveis. El conjunt de totes aquestes remuneracions (salari + renda de la terra + beneficis o inetersos) s’anomena renda.
 Renda de les families = salaris + lloguers i altres rendes + interessos + beneficis
 Destinacions de la renda de les famílies: - Consum -> es dedica a l’adquisició de béns i serveis. - Estalvi -> per al consum futur Renda = Consum + Estalvi + Impostos Renda - impostos = renda desponible L’estalvi de les famílies el demanen les empreses/sector públic per finançiar la seva activitat a través dels bancs. Aquest estalvi seràn actius (instr. que permet la compra actual al futur). El patrimoni (actius d’una família) augmenta a mesura que ho fa els seus estalvis. Els passsius (deutes) fan que el patrimoni sigui menor. Patrimoni net = patrimoni (actius) - deutes (passius) • Aspectes importants per estudiar la renda: - Les famílies decideixen consumir béns i serveis tenint en compte les seves preferències i també el seu nivell de renda. - Propensió al consum: familia destina gran part de la seva renda a consumir. - Consumir més avui suposa reduir possibilitats de consum futur. - Utilitat: grau de satisfacció que ens produeix els bén i serveis. - Si una família no rep cap renda el seu consum no pot ser nul. Hi haurà un consum mínim que es finançarà amb el desestalvi (utilitzant estalvis) i mitjançant l’endeutament o donacions. - La renda és una variable en flux, es port mesurar i es va modificant. SECTOR PRIVAT Famílies Empreses SECTOR PÚBLIC SECTOR INTERIOR SECTOR ECTERIOR
Docsity logo



Copyright © 2024 Ladybird Srl - Via Leonardo da Vinci 16, 10126, Torino, Italy - VAT 10816460017 - All rights reserved